Microsoft bedreigt positie VMware

Met de overname van de startup Calista Technologies zet Microsoft een serieuze stap op de virtualisatiemarkt. Ook sluit het bedrijf uit Redmond een alliantie met Citrix. Analisten denken dat de positie van marktleider VMware bedreigd wordt.

(verschenen bij Computable)

Deze week kondigt Microsoft aan een grotere rol te willen spelen op de groeiende markt van virtualisatie. De softwaregigant hoopt op een grote toename van het gebruik van virtualisatietechnieken.

De acquisitie van Calista Technologies geeft Microsoft nieuwe virtualisatietechnologie in handen. De technologie van Calista moet het gebruik van virtuele desktops en applicaties prettiger maken. Calista ontwikkelde verbeteringen voor het al bestaande Remote Desktop Protocol (RDP), zoals snelllere streaming video en audio.

Later dit jaar brengt Microsoft Hyper-V Hypervisor uit. Dankzij Hypervisors kunnen meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer draaien. Hyper-V en de nieuwe technologie van Calista zullen samen een gevaar vormen voor de marktpositie van VMware, verwachten analisten van Forrester. Volgens Natalie Lambert van het Amerikaanse onderzoeksbureau is Microsoft serieus van plan om in de virtualisatiemarkt te gaan concurreren. “Microsoft heeft al meerdere applicaties op de markt gebracht, zoals Virtual PC, Hyper-V en Terminal Services. Nu willen ze hun klanten laten weten dat dit een belangrijk onderwerp voor Microsoft wordt.”

De alliantie met Citrix is volgens Lambert een win-winsituatie. “System Center van Microsoft zal kunnen omgaan met Citrix-infrastructuur. Citrix kan nu ook verbindingen leggen naar Microsoftapplicaties.” Omdat de infrastructuur en managementsoftware van beide partijen nu met elkaar kunnen praten, kunnen organisaties ook kiezen voor combinaties van Citrix- en Microsoftproducten.

Grote voorsprong

Volgens Lambert is een groot voordeel voor Microsoft dat de softwareontwikkelaar de technologie in huis heeft om de verschillende onderdelen met elkaar te verbinden. “Microsofts System Center is de lijm die de virtualisatietechnologieën bij elkaar houdt. Dit is een enorme voorsprong die Microsoft heeft op de concurrentie.”

VMware, Microsoft en Citrix zijn nu de grootste spelers op de virtualisatiemarkt. Lambert verwacht dat de kleinere spelers het moeilijk zullen krijgen. “Die zullen heel innovatief moeten zijn, in de hoop opgekocht te worden door een van de grote spelers.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.