De negen nadelen van een notebook

In de Verenigde Staten heeft de verkoop van notebooks inmiddels die van desktops ingehaald. Ook in Europa zal het niet lang meer duren voordat het merendeel van de computergebruikers zich dagelijks achter een laptop nestelt. Zijn alle nadelen van laptops dan verdwenen? Uit een peiling onder ons lezerspanel blijkt dat de meesten erg gehecht zijn geraakt aan hun schootcomputer, maar dat er nog wel degelijk bezwaren zijn. Computable zette de negen grootste ergernissen van laptopgebruikers op een rijtje.

(verschenen op Computable)

9. Opslagcapaciteit

De ene helft van ons panel vindt de opslagcapaciteit van de notebook te klein, de andere helft heeft juist problemen met zoveel draagbare data. “De beperkte opslagcapaciteit is begrijpelijk, maar wel ongemakkelijk”, schrijft iemand van de eerste helft. Er is zo weinig ruimte beschikbaar in een laptop dat harde schijven groter dan 500 GB momenteel niet mogelijk zijn. Een privacybewust panellid schrijft ons daarentegen: “Een laptop bevat een ongelooflijke hoeveelheid informatie en het veiligstellen daarvan is lastig, kost tijd en je vergeet het vaak. Lastig als je laptop kapot gaat, of gestolen wordt.”

8. Te warm voor op schoot

De apparaten zijn er zelfs naar vernoemd, maar een notebook in je schoot is niet altijd een pretje. “Laptops worden behoorlijk warm en werken op je ‘lap’ is dan ook niet echt comfortabel”, vertelt een panellid. Volgens een ander worden de apparaten zo heet, dat vrouwen moeten oppassen dat ze geen gat in hun panty branden.

7. Veiligheid

Een lezer waarschuwt ervoor dat laptops vaak verkeerd gebruikt worden: “Vaak ziet men een bedrijfslaptop als een halve thuis-pc. Mensen proberen hem te kraken, zetten er eigen spullen op en realiseren zich niet dat ook bedrijfsgegevens op de laptop staan. Diefstal maar ook werken in onbeveiligde netwerken vormen een groot gevaar.” De angst voor diefstal leeft bij veel lezers. “Ze zijn zo gewild in het criminele circuit. Ik ken veel mensen die beroofd zijn en onder bedreiging van geweld hun laptop hebben afgestaan”.

6. Overal aan de slag

Een van de grootste voordelen van een laptop is ook een van de grootste nadelen: je kan overal verder werken. Dick Kroon schrijft ons: “Je neemt makkelijk je werk mee naar huis: niet af, klep dicht en thuis afmaken.” Werken onderweg kan ergonomische klachten geven. “Een half uurtje is dat geen probleem, maar als je er werkdagen van gaat maken heb je een uitgebreide yoga-sessie nodig om alles weer recht te zetten”.

5. Kwetsbaarheid

“Paradoxaal genoeg zijn laptops vaak niet echt reisbestendig en gaan ze snel kapot als je een regelmatige reiziger bent”, vertelt panellid Klaas Piet Meindertsma, werkzaam bij het ministerie van Defensie. “De grootste irritatie is denk ik toch de beperkte levensduur van een laptop. Ze gaan sneller stuk dan een gewone desktop”, vult een tweede lezer aan. En een kapotte notebook is lastig te repareren: “Bijna elk onderdeel is heel specifiek voor een bepaald merk en een bepaald model.”

4. Snoeren

De bekabeling is ook een probleem. “Mijn grootste irritatie is de hoeveelheid snoeren die ik aan mijn laptop heb hangen. Je kunt wel weer van alles draadloos doen maar dan heb je weer stickjes, stekkertjes en dergelijke nodig”, vertelt een panellid. “Die extra adapter met stroomkabel die je mee moet zeulen. Heel soms is het een kleine 220V stekker, maar heel vaak een dikke kabel met een randaardestekker. Randaarde is voor een laptop totaal overbodig. Het gedoe met snoeren en een muis maakt het begrip draagbaar nogal relatief”, zegt een ander.

3. Batterijen

Essentieel aan een laptop is dat je er ook mee kan werken zonder netstroom. De ultieme batterij is echter nog niet uitgevonden. Een goede laptop blijft zonder herladen hooguit zes uur functioneren. Maar dat is net na aanschaf. “Na een tijdje haalt de batterij de beloofde werkingsduur niet meer.” Een andere lezer vertelt: “De belangrijkste ongemakken zijn de beperkte batterijcapaciteit en het snel en sterk afnemen van de batterijcapaciteit in de loop der tijd.” “Het belangrijkste nadeel is de batterij die niet echt lang mee gaat”, valt Thijs Veugen van TNO bij.

2. Al die hulpstukken

Veel lezers klagen over de draagbaarheid van de laptop. “Het geheel zorgt ervoor dat je veel extra randapparatuur nodig hebt voor energie, opslag, connectiviteit en bescherming van je laptop. Dit komt de mobiliteit dan weer niet ten goede en breekt in op het belangrijkste voordeel, de flexibiliteit.”, schrijft Fred van Alphen van het bedrijf Infor.
Marjo van Bergen van Cap Gemini heeft een ‘sjouwabel’: “De laptop wordt steeds kleiner en lichter, echter de benodigde onderdelen worden helemaal niet lichter en kleiner, eerder zwaarder! Mijn laptop heet tegenwoordig sjouwabel door alle benodigde zware hulpstukken.”

1. Te klein of te groot

Eén lezer weet het dilemma bij de aanschaf van een laptop prachtig te verwoorden. “Heb je een beest, dan vreet hij je accu op, is hij zuinig, dan is hij niet vooruit te branden.” De laptop is altijd een afweging tussen vermogen en draagbaarheid. Enerzijds wil je een zo klein en licht mogelijke laptop hebben en tegelijkertijd wil je een zo groot mogelijk scherm hebben, omdat je vaak met veel dingen tegelijk bezig bent.” Bij een te kleine laptop krijg je door het gepriegel een stuk sneller last van handen en armen.

De meeste panelleden waren over het algemeen zeer blij met hun laptop. “Laptops, nadelen? Ik werk al jaren niet anders meer”, betoogt de ene lezer. “Mijn laptop zit intussen aan mijn lichaam vastgegroeid!” schrijft een andere liefhebber. Laptops zijn zo fijn, dat er zelfs verslavingsgevaar in schuilt: “Regelmatig zetten mijn man en ik de laptopjes op tafel tegenover elkaar. Is weer eens wat anders dan de krant lezen… doen we trouwens ook via de laptop!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.